XXIV. „JAZZ és a BOR” FESZTIVÁLJA

Babos emlékére

Balatonboglár, 2024. július 10-13.

 

 
Balatonboglár, művelődési ház udvara (Árpád u. 17.) rossz idő esetén a ház.
A „Jazz és a Bor” fesztiválja – Babos emlékére egyedi színfolt a Balaton déli partján.

Balatonboglár Város kiemelt rendezvénye. Nyáron, fesztivál keretek közepette csempésszük a vendégek életébe ezt az igényes műfajt.Babos Gyula a kezdetektől mentora, segítője volt a fesztiválnak.

Emlékét őrizzük.


A helyi jellegzetességek népszerűsítése mindannyiunk feladata. A négy nap alatt minden este 20 órától kezdődnek a programok. A mediterrán hangulatú udvarunkon esténként jazz koncert és kiváló borászok várják a látogatókat.
A zene mellett az ízek kavalkádját nyújtjuk a jobbnál jobb borok bemutatásával.

A fesztivál-logoval ellátott üvegpoharakból kínáljuk vendégeinket a magas színvonalú zene mellett. Családbarát szervezésről gondoskodunk.
A 14 év alatti gyermekek számára a belépés ingyenes.
Kapunyitás 19 órakor, a koncertek 20 órakor kezdődnek.

 

Koncertek :

 

 2024 július 10-én szerdán:

Pluto and the young Titans                  

Horváth József "Plútó" - basszusgitár

Szajkó Nándor- gitár

Bangó Adrienne - ének

Nagy Róbert - dob 

Farkas Zsolt- zongora

 


A 2019-ben, a covid idején alakult zenekar azzal a céllal jött létre, hogy a jazz frissebb, ropogósabb oldalát
mutassa meg olyan fiatal, kiváló művészek közreműködésével, akik pályájuk kezdete óta kiemelkedőek a
hazai jazz szférában.
Ritmusos elegancia és dallamos szeretet, ami tükrözi ezt a végtelenül nyitott produkciót. Virtuóz előadás és
szívet melengető szöveges előadás formájában. „A zenémmel a lelkek orvoslása és a gondok elűzése a
célom. „- vallja Horváth József „Plútó” a zenekar alapítója, aki hazailag és nemzetközileg is többszörösen
elismert basszusgitáros.

 

    

MAO 4 plays Charlie Parker

Fekete-Kovács Kornél - trombita,

Bacsó Kristóf - szaxofon,

Barcza Horváth József - nagybőgő,

Csízi László - dob

 

 

A Modern Art Orchestra “Legendás albumok” című népszerű sorozatának részeként ez év januárjában mutatta be a 100 éve született dobos legenda The Max Roach 4 plays Charlie Parker című albumát. Max Roach 22 éves volt, amikor a be-bop stílus születésének hajnalán Charlie Parkerrel, Dizzy Gillespie-vel és másokkal kezdtek összejárni, jam sessionökön próbálgatták szárnyaikat. Néhány éven belül mindenki őket utánozta, a fiatalok új felfogása lett a modern jazz alapja. Parker 1955-ös halála után, ahogy Lennie Tristano, Charles Mingus és mások, Roach is ki akarta fejezni, milyen sokat jelentett neki „Bird”, ezért csak Parker számokat játszottak ezen a lemezen. De ha csak eljátszották volna a zseniális újító számait, az nem lett volna méltó hozzá, ezért Roach itt először próbálta ki azt, hogy zongora vagy más akkordhangszer nélkül, két fúvóssal szerepeljenek. Persze ebben kényszer is közrejátszott, ugyanis négy év után távozott együtteséből Sonny Rollins, és az ő helyét Hank Mobley és George Coleman váltva töltötte be. Az ötvenes évek óriási kedvence, Mobley és a később még nagyobb babérokra törő Coleman felfogása egyaránt a hard bop jegyében állt. Ám az első improvizált szólókat, meg a legemlékezetesebbeket, a nyaktörő tempóktól egyáltalán nem ódzkodó, a bebopot fantasztikus csúcsokra vivő Kenny Dorham trombitás hozta, miközben a ritmus, Roach-csal az élen, űzi-hajtja a szólistákat, röpülve szabadon Bird módjára.  

 

 

 

 2024 július 11-én csütörtökön:

Santa Diver 

Kézdy Luca – hegedű

 Szesztay Dávid – basszusgitar

Szegő Dávid - dob

 

                                                                                                                                                                                           

2006 óta működő Santa Diver formációt a 2019-ben Artisjus-díjjal kitüntetett jazzhegedűs Kézdy Luca, a multiinstrumentalista-zeneszerző Szesztay Dávid és Szegő Dávid dobos alkotja. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music, és a modern creative metszetében talált meg. Hangzásukat meghatározza a rendhagyó felállás (hegedű-basszusgitár- dob), Kézdy Luca különleges, széles érzelmi spektrumú hegedűjátéka, színes és dallamos basszus szólamok, és a kísérletező, néha szélsőséges, finom és egyben energikus dobolás.
A trió természetesen szerepelt már az összes fontosabb hazai fesztiválon és klubban, ezen kívül számos európai és tengeren túli fesztiválon is koncertezett: Chelsea Music Festival, NYC (US), Cairo Jazz Festival (EG), Südtirol Jazzfestival (IT), Sparks & Visions Jazz Festival (DE), Amersfoort World Jazz Festival (NL), Voll Damm Festival Jazz Vic (ES), Gaume Jazz Festival (BE). 2019 decemberében nagy sikerű koncertet adtak a Zeneakadémia Solti Termében. Eddigi kiadványaik – négy album és egy válogatás LP – után idén májusban jelent meg „Morning Air” című ötödik lemezük, ami ősszel vinyl formátumban is kiadásra került a Moiras Records gondozásában.

 

Hajdu Klára Quartet feat. Borbély Mihály 'Fúvom az énekem'

Hajdu Klára - ének

Cseke Gábor - zongora

Soós Márton - bőgő

Richter Ambrus - dob

vendég: Borbély Mihály - fúvós hangszerek

 

 


Hajdu Klára a hazai jazz élet kiemelkedő énekes-dalszerzője és énektanára. Fellépett már Európa és USA számos nagyvárosának klubjaiban és fesztiváljain.
Saját quartetje 15 éve a jazz szakma elismert zenekara. Eddig négy lemezük jelent meg, melyeket mind a szakma, mind a közönség rajongó elismeréssel fogadott és kettő ‘Fonogram’ jelölt lett. Dalaikat a magyar jazz csatornák mellett Európától Mexikóig pörgetik a rádiók, és több mint 30 országban streamelik a hallgatók.
Minden eddigi albumuk elérhető a japán lemezboltok polcain.
A zenekar 2023 tavaszán a Müpában ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját fantasztikus vendégekkel,
Borbély Mihály fúvós hangszereken, Fekete-Kovács Kornél trombitán és Szakonyi Milán különleges énekhangján és gitáron csatlakozott a quartethez.
A zenekar ‘Fúvom az énekem’ című lemeze 2022 tavaszán jelent meg, amelyen Klára kedvenc magyar népdalai hallhatóak a quartettől megszokott hangzásban és hangszerelésben. A zenakar vendége ezúttal a Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, szaxofonos, Borbély Mihály.

 

 2024 július 12-én pénteken: 

Party Jazz Band

Török Ferenc - trombita

Károly Zsófia - zongora

Keserű Zoltán - basszusgitár

D Fazekas László - dob

Gál Zoltán Milán - gitár

Fehér Melissza - alt szaxofon

Korolovics Lajos - tenor szaxofon

 


A Party Jazz Band 2021-ben, a covid járvány alatti bezártságból való kitörés mentén alakult meg. A hat zenész tanár és Melissza, a Bartók konzi növendéke kedvelik az old school jazzt és szeretnének mindenki számára fogyasztható muzsikát a színpadra varázsolni. Műsorukon ismert, dallamos jazz-pop-latin örökzöldek szerepelnek hagyományos hangszerelésben vagy izgalmas feldolgozásban.  

 

BERKI TAMÁS & SÁRIK PÉTER TRIÓ

Berki Tamás - ének

Sárik Péter - zongora

Fonay Tibor - bőgő

Gálfi Attila - dob 

 

Berki Tamás Máté Péter, Artisjus, Szabó Gábor és Fonogram-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett jazz-énekes. Az elmúlt évtizedekben számtalan legendás jazz-zenekar tagja, zeneszerző, szövegíró. Szerzői albumain közel félszáz saját dalt jegyez, és ugyanúgy otthon van a jazz standardek világában is. 2015-ben a Sárik Péterrel közös Minden délibáb című duó koncertlemezük megkapta a magyar Grammy-t, a Fonogram-díjat, mint “Az év jazz albuma”. A Sárik Péter Trió Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekara. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a zenekar a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítja meg, mint a jazz-zenekarok többsége. A Trió koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a
jazznek.  2024 július 13-án szombaton: 

Bacsó Kristóf Triad

Bacsó Kristóf -  tenor szaxofon, effektek

Tálas Áron  –  Fender Rhodes, zongora

Juhász Márton  - dobok

 


Bacsó Kristóf szaxofonosként és zeneszerzőként is a magyar jazzélet egyik meghatározó alakja, elég csupán 
annyit említenünk, hogy az elmúlt években négy szerzői lemeze jelent meg, a trió formációtól a kvartett, kvintett felállásokon át egészen a big-bandre írt albumig bezárólag. 
Bacsó Kristóf számára legfontosabb a saját zenekara, a TRIAD, egy kísérletező zenei műhely, melynek hangzása számos fesztiválon aratott nagy sikert itthon és külföldön egyaránt. Bacsó egyik társa Tálas Áron, akinek elsődleges hangszere a zongora, azonban nagy eredetiséggel nyúl a Fender zongorához és más elektronikus hangszínekhez is. A zenekar másik tagja a dobos Juhász Márton, kinek érzékeny játékstílusa határozza meg a zenekar ritmikai sokszínűségét. A TRIAD zenéje egyszerre merít a  jelenből és a közép-kelet európai zenei tradíciókból. A gondosan kimunkált részek mellett fontos szerepet kapnak a közös improvizációk, illetve a nem megszokott utak keresése. A trió első albuma Pannon Blue címmel jelent meg a BMC Records kiadásában, amelyen a világszerte ismert gitáros, Lionel Loueke volt a vendégük. A lemez 2017-ben elnyerte a Gramofon magazin „Az év magyar jazzlemeze” díját. 
2022-ben vették fel második albumukat Imaginary Faces címmel, mely a BMC Recors gondozásában jelent meg 2022 Novemberében, és szintén elnyerte a kritikusok tetszését.

 

Urbán Orsi Group

UrbánOrsi - ének

Kollmann Gábor - szaxafon

Birta Miklós - gitár

Fonay Tibor - basszusgitár

Banai Szilárd - dobok

 

A zenekar régóta jelen van a hazai jazz palettán. Az énekesnő karakteres, mély tónusú hangja
meghatározza a műsoruk jellegét. A produkció egyben energikus és igényes. Zenei anyaguk nagyrészben
groove-okra épül, a jazz széles palettájáról válogatott dallamos kompozíciókat szólaltatják, de műsoruk gerincét saját kompozíciók is alkotják. Hangzásuk friss, egyedi.  Megszólalásuk könnyen érthető, de magas színvonalon játszott muzsika. A zenekar tagjai a magyar zenei élet meghatározó alakjai. 

 

MEGHÍVOTT BORÁSZOK:

 

Gáspár Pincészet- Szigetvár

Hujber Pince- Balatonboglár

Kalász Pince-Balatonboglár

Katona Borház-Balatonboglár

Konyári Pincészet-Balatonboglár

Országh Pince-Szőlőskislak 

Pócz Pincészet-Balatonlelle

Hugo & Hilda Pince- Bajna
 

 

A fesztivál ideje alatt a művelődési házban Kiss Attila András „Credol” festőművész kiállítása várja a képzőművészet kedvelőit.

 

Belépőjegy korlátozott számban!

Belépők: Elővétel: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  Címen regisztrálás.

Jegyvásárlás a rendezvények napján a helyszínen.

Bérletinformációk:

-   Teljes árú bérlet:                                                      18.000 Ft

 -   Nyugdíjasoknak és diákoknak:                                  15.000 Ft

Jegyinformációk:

-  Napijegyek:                                                               5.500 Ft

-  Nyugdíjasoknak és diákoknak 500 Ft kedvezmény: 5.000 Ft

 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

 

Info: http://www.helyiertek.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36-20-9680748

 

Az esemény facebook oldala:

 


 

XXIII. „JAZZ és a BOR” FESZTIVÁLJA

Babos emlékére

A balatonboglári KULTKIKÖTŐBEN

művelődési ház udvara (Árpád u. 17.), rossz idő esetén a ház.

2023. július 12-15.

Szervező: “Helyiérték” Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete

A „Jazz és a Bor” fesztiválja – Babos emlékére egyedi színfolt a Balaton déli partján. Balatonboglár Város kiemelt rendezvénye. Nyáron, fesztivál keretek közepette csempésszük a vendégek életébe ezt az igényes műfajt.

A helyi jellegzetességek népszerűsítése mindannyiunk feladata. A négy nap alatt minden este 20 órától kezdődnek a programok. A mediterrán hangulatú udvarunkon esténként jazz koncert és kiváló borászok várják a látogatókat.

A zene mellett az ízek kavalkádját nyújtjuk a jobbnál jobb borok bemutatásával. A fesztivál-logoval ellátott üvegpoharakból kínáljuk vendégeinket a magas színvonalú zene mellett. Családbarát szervezésről gondoskodunk.

A 14 év alatti gyermekek számára a belépés ingyenes.

KONCERTEK

Kapunyitás 19 órakor, a koncertek 20 órakor kezdődnek.

12-én (szerdán)

Nagy János Trió

Nagy János Yancha – billentyűs hangszerek, Frankie Lato – hegedű, Joubert Flóra – dob

A Nagy János, Erkel- díjas zeneszerző triójának „50” című új lemeze 2022. decemberében jelent meg. A Trió továbbra is szakít a hagyományos felállással (zongora, bőgő, dob), a bőgős helyét Frankie Lato hegedűművész veszi át.“Frankie Lato és jómagam, idén (2021) lettünk 50 évesek, innen a lemez címe. Zenénkben a folyamatos játékra, incselkedésre, meglepetésre, a megszokottól való eltérésre és a "rosszalkodásra" törekszünk. Nem emlékszem, mikor akartam zenész lenni, mikor kezdődött. Azt tudom, hogy a tipikus mi leszel, ha nagy leszel kérdésre először zenebohóc volt a válaszom. Szóval a zene mindig a játékot, a pajkosságot jelentette. Bármennyire is komolyan veszem és ez tölti ki az életem, ha kell, bármikor elviccelem.” - Nagy János Yancha

 

Borbély Mihály Quartet

Borbély Mihály – szaxofon, fúvós hangszerek, Tálas Áron – zongora, Horváth Balázs – bőgő,

G. Szabó Hunor – dob 

A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth- és Prima-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. Az eMeRTon díjas zenekar hazai és európai koncertjei mellett kétszer is nagy sikerrel szerepelt Mexikóban. Eddig hat albumuk jelent meg a rangos BMC kiadó gondozásában, melyek közül kettő (Meselia Hill, Gyere hozzám estére) a tekintélyes hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazzlemeze“ díjat.

 

13-án (csütörtökön)

Bolyki Tamás Quartet

Bolyki Tamás – gitár, Neuschl Armand – zongora, Vörös Zsolt – basszusgitár, Fábry Adonisz – dob, Vendégzenész: Parragi Rebeka - ének

A fiatal barátokból álló zenekar megalakulása után első helyen végzett a Magyar Jazz Szövetség által rendezett 2019-es Jazz Combo Versenyen, Bolyki Tamás dala, az “Expose” pedig elnyerte a legjobb kompozíciónak járó díjat. A quartet tematikus koncertműsoraival (melyek főként Bolyki Tamás szerzeményeiből állnak) saját élményeiket, megéléseiket adják át a közönségnek.

 

Premecz Mátyás Organ Trió

Zádor Tamás – gitár, Badics Márk – dob, Premecz Mátyás - orgona

Premecz Mátyás neve a hazai közönség számára két dologgal forrt össze: lendületes zenekarokkal (többek közt: Kéknyúl, Fábián Juli és a Zoohacker, Little G Weevil, Barabás Lőrinc Kvartett, de ő kísérte Jackie Orszáczkyt is is utolsó hazai turnéján) és egy óriási Hammond orgonával. Zenekarával túlnyomórészt saját szerzeményeket játszák, stílusuk egészséges keveréke a jazznek, a bluesnak és a funknak.

 

14-én (pénteken)

18.00 órakor a balatonboglári evangélikus templomban, (a belépés ingyenes)

Modern Art Orchestra - Sacred Music

 

A Sacred Music koncertek során a MAO muzsikusai egyházi terekben szólaltatják meg a kortárs zeneszerzők átirataiban felcsendülő szakrális műveket. 

A zene és a hit kapcsolatát nagyon színes palettán ábrázolja a szakrális zeneművekből összeállított repertoár. Georg Friedrich Händel zenéje mellett a MAO tagjainak darabjai is elhangzanak. Cseke Gábor kompozíciójával Bach-ot idézik meg, Ávéd János A Lélek Gyümölcsei című albumának egyik zenéje és Fekete-Kovács Kornél darabja mellett a jazz nagyjai sem maradhattak ki a műsorból, így Duke Ellington Sacred Concert-jéből is hallhatóak részletek. 

 

20.00 órától a művelődési ház udvarán

DAS Trió

 

Nagy Ábel Márton – billentyű, Sárdi Ádám – basszusgitár, Fábry Adonisz - dob

A zenekar 2014 óta aktív. Saját szerzeményeikből álló műsorukra az energikus, virtuóz előadásmód jellemző. Pszichedelikus jazz-funk dalaikban a kompozíción kívül fontos szerepet kap az improvizáció is. Eddigi pályafutásuk során több hazai és nemzetközi klub és fesztivál színpadán léphettek fel, mint például az Opus Jazz Club, Művészetek Völgye, Debreceni Jazz fesztivál, Csíki Jazz Fesztivál (RO), Jazz Dock (CZ), Golem, Jamboree(Sp).

 

Tóth Viktor Arura Trió

Tóth Viktor -altszaxofon, Lukács Miklós -cimbalom, Orbán György -bőgő

Az arura a keleti kultúrában egy mítikus és misztikus növény, mely testi és lelki bajra gyógyír egyaránt. Csodatévő. Az arura trio muzsikája egyfajta ön és közgyógyító zene, mely a lélek regiszterei felé áramlik, a jazzen, a népzenéken , a kortárs zenén keresztül az improvizáció szárnyán a pillanatba szőve. 2014 ben jelent meg a zenekar vezető szaxofonos szerzeményeiből álló első lemezük – a Szemed kincse – majd ezt 2020-ban a Have no fear album követte. Mindkét lemez az év legjobb lemeze díjat nyerte el megjelenése évében.

 

15-én (szombaton)

 

Fölszállott a Páva - Tisztelgés Kodály Zoltán előtt

Modern Art Orchestra és a Debreceni Kodály Kórus, vendégszólista Pocsai Kriszta

A koncert a VEB2023 programsorozatban valósul meg.

A MAO 2005-ös alapítása óta a műfaji határok átértékelésének szenteli figyelmét, missziójának tekintve a magyar zenei hagyomány értő kifejezését és továbbörökítését. A Fölszállott a Páva – Tisztelgés Kodály Zoltán elótt a MAO magyar zeneszerző legendáknak szentelt sorozatának második része. Elsőként Bartók Tizenöt Magyar Parasztdal-át dolgozta fel a nagyzenekar, amelynek premierjét Artisjus-díjjal jutalmazták. A sorozat második előadásával az egyik legmeghatározóbb magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, Kodály Zoltán életműve és szellemisége előtt tiszteleg a Modern Art Orchestra és a debreceni Kodály Kórus. ...A zenekar vendégszólistájaként a hazai jazz egyik legkiemelkedőbb énekesnője, Pocsai Kriszta működik közre. A feledhetetlen élményt ígérő produkcióban a 40 fős Kodály Kórus és a Modern Art Orchestra 20 muzsikusa áll egyszerre színpadra, felmutatva a múltat és a jelent, Kodály Zoltán kórusműveit és kortárs szerzők műveit egymás mellett.

 

MEGHÍVOTT BORÁSZOK:

CFS kft Chilei Borok

Gáspár Pincészet- Szigetvár

Hujber Pince- Balatonboglár

Kalász Pince-Balatonboglár

Katona Borház-Balatonboglár

Konyári Pincészet-Balatonboglár

Országh Pince-Szőlőskislak 

Pócz Pincészet-Balatonlelle

 

A fesztivál ideje alatt a művelődési házban Kiss Attila András „Credol” festőművész "SILHOUETTES" című kiállítása várja a képzőművészet kedvelőit.

 

Belépőjegy korlátozott számban!

Belépők: Elővétel: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen regisztrálás

Jegyvásárlás a rendezvények napján a helyszínen.

A záró napon (15-én) a belépés ingyenes a VEB2023 programsorozatnak köszönhetően, a kóstoló pohár vásárlásával támogassa fesztiválunkat! 1000 Ft/pohár

 

Bérletinformációk:

-   Teljes árú bérlet:                                                      11.000 Ft

 -   Nyugdíjasoknak és diákoknak:                                  9.000 Ft

Jegyinformációk:

-  Napijegyek:                                                               4.500 Ft

-  Nyugdíjasoknak és diákoknak 500 Ft kedvezmény: 4.000 Ft

 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

 

Info: http://www.helyiertek.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36-20-9680748

 

 

 
 
 
 
 
XXII. "Jazz és a Bor" fesztiválja Babos emlékére
 
2022. július 13-16.
 
 
 
 
 

Info: http://www.helyiertek.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36-20-9680748

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Jazz és a Bor fesztiválja